Det välkända livspusslet är inte alltid lätt att lägga och få ihop. När tid är en bristvara är det inte sällan som läsning för barnen faller bort. Men att läsa för ditt barn är viktigt ur flera aspekter. Det kan ibland vara svårt att få in en ny rutin i vardagen som att läsa en stund på kvällen, speciellt om det finns lite tid. Men genom att planera och strukturera om i schemat finns det möjligheter att få till några lässtunder. Ett annat tips är att anlita hemstäd för att få mer tid. Du kan gå in på qleano.se om du söker hemstädning och få en kostnadsfri offert. Qleano.se har även andra tjänster som flyttstädning och flytthjälp. Om din tid är dyrbar är städning något du verkligen kan prioritera bort.

Fixa en mysig läsplats

Att prioritera att läsa för ditt barn är inte bara bra för barnet, utan för er båda. Ni får en mysig stund tillsammans. Det är bra för både vuxna och barn att få en lugn stund tillsammans, som ett avbrott från alla vardagsaktiviteter och måsten. Ett tips är att du gör iordning en mysig läsplats där ni kan sitta. En annan fördel med att få en stund tillsammans är att det ger ett utmärkt tillfälle att prata om känslor och beteenden.

Böcker ökar barns ordförråd

När du läser högt ur en bok pratar du ofta tydligt och lite långsammare än i vanliga fall för att barnet ska hinna med och förstå. Det gör det lättare för barnet att snappa upp ord och bygga upp ett större ordförråd. Med ett större ordförråd blir det lättare för barn att förstå olika texter, men barn som har läst mycket lär sig samtidigt generellt snabbare att både läsa och skriva. Det är bra att läsa för barn i alla åldrar. Större barn kan tycka att det är mysigt med en lässtund bara för att ni är tillsammans. Med större barn går det även att få bra och härliga samtal om olika ämnen. En bok är även perfekt för att få igång ett samtal om du vill prata om något specifikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *