Många barn och tonåringar älskar att sitta framför en dator eller surfplatta och spela. Hur bör du förhålla dig till dataspel som förälder?

Spela med ditt barn

Det är klokt om du sätter dig ner och spelar tillsammans med ditt barn, så att ni på ett naturligt sätt pratar om dataspel. Det finns många föräldrar som upplever att deras små barn plötsligt har blivit tonåringar och spelar våldsamma spel med dåligt språk. Föräldrarna känner ett obehag och det blir mycket konflikter. Om du redan från låg åldern spelar med ditt barn kommer du både kunna påverka mer, men även samtala om spelen på ett konstruktivt sätt. Samtidigt är dataspel inte bara förströelse och ett nöje. Idag finns det personer som lever på att spela dataspel. Om ditt barn älskar dataspel kan den utbilda sig inom dataspelsutveckling på högskolan i Skövde.

Speltid

Det finns både barn och vuxna som är spelberoende. För att ditt barn ska orka med i skolan och ska utvecklas på ett rätt sätt, och få ett bra liv, så är det viktigt att du som förälder bestämmer hur mycket barnet/tonåringen får spela. Barn och tonåringar behöver röra på sig, vara utomhus och skapa relationer med andra människor. För mycket spelande medför minskad social kompetens. Du kan använda dataspel som en belöning. Efter att läxan är gjord. På fredags- eller lördagskvällen. Det absolut klokaste är om du samtalar med barnets kompisars föräldrar. Så att ni kan ha ungefär samma regler. Det kan också vara en hjälp när barnen blivit tonåringar och vill spela vuxenspel eller sitter och spelar hela nätterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *