Nu ska Amazon Echo och Google Home få sig en match. Att Apples konkurrent Homepod är på gång har vi vetat länge, men nu är den närmare än någonsin. Den trådlösa högtalaren är röststyrd med Siri, som nu tar klivet från iPhone till en ny produkt. Exakt vad Homepod kommer innehålla har Apple inte velat avslöja, men det har varit tal om allt från iMessage till att den ska kunna veta vem som är i rummet och därmed anpassa sig efter den profil som den personen har ställt in. Och antagligen är det jobbet med ljudkvaliteten som gör att releasen dröjer. Allt måste vara perfekt.

Många rykten har föregått lanseringen

Från början var det tänkt att Apple Homepod skulle lanseras under 2017, men nu har man tillkännagett att releasen blir framflyttad från december till januari 2018 (senaste besked är i februari 2018). Det är först och främst kunder i USA, Storbritannien och Australien som kommer att kunna köpa Homepod. Enligt rykten har Apple-anställda testat högtalaren sedan 2016, och sedan dess har det florerat många obekräftade rykten om tester som har pågått och att till och med produktionen ska ha startat. Det var under Mobile World Congress i Barcelona 2017 som Apple bekräftade att Homepod var nära lansering.

Det datum som angavs var December 2017 och att priset i USA skulle vara $349. Färgerna kommer att bli vit och Apples karaktäristiska rymdgrå. Apples talespersoner var då väldigt entusiastiska kring produkten. Det har fortfarande inte offentliggjorts något pris för övriga länder. Phil Schiller som är Apples marknadschef har antytt att en koppling till Apple Homekit kan ha spelat in i förseningen av försäljningsstarten. I december släppte Apple en betaversion av IOS 11.2.5 och därtill en ny version av det iOS som just Homepod förmodligen kommer använda sig av, men vad den har för specifikationer har inte läckt utanför den innersta kretsen av testare hos Apple.

Den nya högtalaren är trådlös

Så här kommer Homepod fungera

På Apples hemsida kan du läsa allt om Homepod men i stora drag så har den 7 diskanthögtalare och en uppåtvänd fyratums subwoofer. Du kan parkoppla två stycken för att få ett stereosystem. Den är omkring 18 cm hög och som med alla Apple-produkter förväntas den vara mycket enkel att installera, och självklart även att koppla samman med en iPhone eller Ipad så att du kan spela din musik. Vi har också fått veta att högtalaren kommer att kunna känna av rummet, så att ljudet optimeras för ditt hem, eller var du nu väljer att placera den.

Eftersom Homepod är en smart högtalare så har den sex stycken mikrofoner för att kunna ta upp röstkommandon. Och det går att göra mer än att bara få låtar uppspelade, som att till exempel ställa frågor om den låt som spelas. Du kan också tala om för den när du gillar en låt, så har Apple Music möjlighet att rekommendera låtar som den tror att du också kommer att gilla. Mikrofonuppsättningen ska enligt Apple dessutom vara så känslig att skalar bort bakgrundsljud och hör din röst även om den själv spelar musik samtidigt. Det gör den med hjälp av A8-chippet som introducerades redan i samband med IPhone 6 och därmed inte är Apples senaste chip.

Mer än musik

Trots att det är en högtalare så ska Homepod också ha en del funktioner som inte har med ljud att göra. Påminnelser, väderinformation och att kontrollera enheter som är uppkopplade via Homekit. Möjligtvis kan det också vara så att det går att få åtkomst till iMessage. Det som kommer att bli intressant att se är hur duktig Siri är på att förstå vad användaren verkligen vill, och om hon är lika benägen som i tidigare hårdvaror att prioritera Apples egna appar framför konkurrenternas. Och Apple själva har varit väldigt tydliga med vad som gäller vid musikuppspelning; Homepod är utan tvekan optimerad för Apple Music vilket antagligen kommer som en besvikelse för svenskarna som är i första hand trogna användare av Spotify.

Upp till bevis Apple

För en äkta Apple fanboy, man som kvinna, finns det antagligen inga alternativ till Homepod. Har du redan ett antal iOS-enheter så gör du det bara svårare för dig genom att bryta systemet med högtalare från en annan tillverkare. Men Apple är sist ut av jättarna, och för den som inte prioriterar röststyrning så finns det andra tillverkare som fokuserar på att förfina ljudupplevelsen, så bolaget måste verkligen leverera. Och för sitt eget bästa bör de inte skjuta på lanseringen en gång till. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, men den som väntar för länge kan mycket väl bli frånåkt.

Apple släpper snart sin nya produkt

Inga fler artiklar