I takt med att unga människor dricker allt mindre alkohol ökar naturligtvis efterfrågan på alkoholfria men likaväl festliga drycker. Även om läskutbudet har varit gott länge, finns det uppenbarligen utrymme för nykomlingar på marknaden. Under de senaste åren har läsken fått ett rejält uppsving i allmänhetens ögon. Små bryggerier har börjat dyka upp och brygger kvalitetsläsk med samma entusiasm som är karaktäristisk för många mikrobryggerier som tar sig an ölproduktion. Läsk är på väg att bli gastronomi och det är tacksamt att syssla med kvalitetsläsk eftersom det inte kräver att man tar sig igenom samma krångliga alkoholbyråkrati som när man vill göra till exempel öl eller vin.

Efterfrågan på kvalitetsläsk ökar

Kvalitet lönar sig i regel nu för tiden. Många tycker det är kul med livsmedel och drycker som står för något nytt. Med den alkoholfria trenden kommer allt fler företag som satsar på att göra läsk hantverksmässigt med ingredienser som många inte förknippar med läsk. Det spelar ingen roll att de blir dyrare för konsumenten än att köpa de vanliga märkena. Marknaden för ovanliga läsksorter har växt så mycket att det till och med blivit möjligt att driva en specialbutik som Soda Nation som helt och hållet fokuserar på alkoholfria men kolsyrade drycker av hög klass.

Att kora den bästa läsken hos Soda Nation är sannerligen ingen enkel sak eftersom sortimentet är häpnadsväckande stort. Är man inte en extrem läsknörd hittar man här massor av sorter man tidigare aldrig hört talas om. Nya tillkommer dessutom ofta så det finns goda anledningar att besöka butiken då och då. För att kunna utnämna sin egen favorit behöver man prova ett stort antal nya läsksorter. Vad man föredrar är dessutom väldigt personligt. En läsk som är väldigt omtalad nu är Hjortrongranat, en norrländsk smakbomb baserad på det ursvenska och exklusiva hjortronet. Här finns även vardagsläsk som Jolt cola, en älskad koffeinkick i stora kretsar.

Är du trött på det gamla vanliga?

Nya typer, inte bara nya sorter

Har man rest en del förstår man att Sverige faktiskt varit ett ganska undervecklat läskland. I många länder finns hela familjer av söt kolsyrad dryck som inte funnits att få tag på i Sverige förrän ganska nyligen. Root beer är ett exempel på det. På Soda Nation kan du köpa flera olika sorters root beer som är smaksatt med växten sassafras (eller artificiella smakämnen som liknar sassafras). Root beer är väldigt vanligt i många länder. Cream soda är ett annat exempel, det är en läsk med smak av vanilj och grädde. På Soda Nations hemsida kan du läsa mer om företaget och deras sortiment.

Apelsinläsk framställd i industriell skala är ofta artificiell i smaken och översöt. Prova en sort med vuxnare smak och passa även på att botanisera i utbudet av olika color. Om du bara testat de två stora, Pepsi och Coca cola, har du verkligen mycket att se fram emot för det finns flera som i vårt tycke är mycket bättre. Råsocker och fruktjuice är standardingredienser när vi talar om hantverksmässigt framställd läsk men du hittar även mer oväntade inslag som örter och växtdelar. Soda Nation omdefinierar helt enkelt vad läsk kan vara. Om du tycker att vanlig läsk har för mycket socker ska du veta att den nya generationens läsktillverkare ofta håller med dig om det.

En av dryckerna som vi tycker sticker ut lite extra är den svenska Hjortron-granat-läsken. Läs mer om den och se den intressanta intervjun med läskens skapare hos Västerbottens-Kuriren.

Goda svenska smaker

Även om vi har beklagat oss på svensk dryckeskultur när det gäller alkoholfria drycker så finns det åtminstone ett undantag. Julmust! Denna nationaldryck är något som många utflyttade svenskar saknar mer än något annat i jultider. På Soda Nation har man kunnat köpa omkring tio olika sorters julmust och många som får frågan om vilken läsk som är godast nu ger sin röst till en julmust. Hur låter ekfatslagrad julmust eller julmust på apelsin eller en variant med tydlig smak av kardemumma? Fläder, körsbär, enbär, blåbär och svarta vinbär är andra svenska smaker som passar utmärkt i i framställning av läsk av hög kvalitet. Mat- och dryckeshantverket håller hög nivå i landet och andelen inhemskt framställd läsk kommer säkert att bli större i Soda Nations sortiment.

Äntligen kan vi dricka läsk med stil

Läsk var länge mest för barnkalaset, groggen och slafsiga uppesittarkvällar. Inte direkt något man behövde ha särskild kunskap om eller en dryck man ens övervägde att servera till vuxna under en finare middag. Soda Nation har störst sortiment av hantverksmässigt framställd läsk i hela Europa och sätter nu en trend som vi tror kan komma att förändra dryckeskulturen till det bättre. Håll extra koll på sorter som root beer och cream soda, vilka tidigare knappt funnits i Sverige. Olika slags must som ju faktiskt är en kulturdryck hos oss sedan länge, är en annan given hit. Gillar du smaken av en särskild frukt? Här hittar du förmodligen en läsk med den som huvudingrediens.

Inga fler artiklar