Tittade du på Hjärnkontoret som ung? Många av oss minns säkert de olika experimenten och hur mycket man lärde sig genom programmet. Fokus låg på olika experiment och vetenskapsfenomen som förklarades eller diskuterades på ett pedagogiskt sätt för en ung publik. Barn fick också själva ställa kluriga frågor som de gick runt och funderade på i hopp om att få ett svar på dem. Hjärnkontoret började visas på SVT redan år 1995, och visas än idag. Programledare för barnprogrammet har dock ändrats genom åren.

Hjärnkontoret – 1995 till idag

Hjärnkontoret visades för första gången den 10 januari år 1995 och finns kvar än idag tack vare dess popularitet bland både vuxna och barn. Mellan 95 och 97 var Fredrik Berling programledare, en roll som sedan togs över av Victoria Dyring till och med år 2001. Andra som har varit programledare för Hjärnkontoret är Henry Chu, Frida Nilsson och Benjamin ”Beppe” Singer, som är dagens programledare för barnprogrammet. I programmet undersöks en rad olika saker och hur de fungerar. Barn får dessutom själva skicka in sina frågor i hopp om att just deras fråga undersöks i något av de kommande programmen.

Hjärnkontoret och utmärkelser

Att Hjärnkontoret genom åren har varit populärt såväl bland unga som bland äldre är det ingen fråga om. 2011 utsågs Hjärnkontoret till årets folkbildare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Hela 25 000 kronor fick programmet motta, med motiveringen att programmet hjälper till att demokratisera rekrytering av framtida forskare, samt att det är ett program som både når ut till barn och vuxna.

Det här är dock inte det enda priset som Hjärnkontoret har fått motta. De har dessutom fått ta emot följande priser: Kunskapspriset (ett pris som skapats av Nationalencyklopedin) år 2002 och Årets barnprogram på Kristallen (den berömda TV-programsgalan) år 2006. Det här säger ganska mycket om barnprogrammets popularitet genom åren.

Hjärnkontoret blandar humor med kunskap

Hjärnkontoret är ett barnprogram som har visats i över 20 års tid, och är uppskattat av både barn och vuxna personer. I programmet undersöks en rad olika vetenskapsfenomen, och svar på olika frågor ges. Tillsammans med mycket humor är programmet en stor succé, och har varit det sedan starten. Barnprogrammet har också fått ta emot priser, vilket ytterligare visar på dess popularitet för den breda massan. Det är verkligen ett program som är roligt för alla åldrar, och som dessutom är mycket lärorikt på köpet!

Bild på en tecknad hjärna

Inga fler artiklar