Känner du till Krakel Spektakel? Kanske du nu börjar nynna på en visa som handlar om bäste Herr Gurka och börjar minnas den även om det är Krakel Spektakel som är huvudpersonen i ett flertal barnböcker av Lennart Helsing. Den första boken som heter ”nyfiken i en strut” kom ut redan 1947. År 1955 kom den första skivan med Helsings ramsor tonsatta av Knut Bodin ut. Då det har kommit ut senare utgåvor av den också så är det nog både barn och vuxna som känner igen några av låtarna såsom ”Hej sa Petronella”, ”Bulleribock” och ”Sipa lipa lakritspipa”’

Musikalen Krakel Spektakel

År 2014 lanserades filmen Krakel Spektakel som inte helt oväntat är ett härligt och lekfullt äventyr. Här handlar det om lilla Annabell som letar efter trollkarlen. Han har dock förvandlat sig till lemonad och druckit upp sig själv. Det är bara Annabells farmor som kan lösa detta mysterium trots att hon redan försökt i 70 år. Kanske kan Annabell hjälpa henne? I handlingen figurerar även Opsis Kalopsis och Kusin Vitamin. Filmen är en verklig utmaning med sitt språk och lekande. Många konstiga ord dyker upp och barnen kommer självklart att ha frågor över vad sammelsurium och hummermedaljong betyder. Som förälder gäller det att ha fantasi och ett lekfullt sinne för att se filmen tillsammans med barnen.

Författaren som skrev för barnens skull

Lennart Helsing var en barnboksförfattare som verkligen strävade efter att väcka barns fantasi, lust och lekfulla sinne. Han ville med sina böcker få dem att göra saker och inte vara passiva läsare. Att sjunga, dansa och upptäcka livet är viktigt för barnen ansåg han. Att Lennart Hellsing lyftes fram på sommarutställning i Vimmerby beror till stor del på hans inverkan på barnböckers utveckling.

Astrid Lindgren och Lennart Helsing kände varandra och debuterade ungefär samtidigt som barnboksförfattare. De var dessutom knutna till samma bokförlag. Astrid kände en stor respekt för Lennars författande och det är också en av orsakerna till att man valde att skildra hans liv och författande på sommarutställningen vid Astrid Lindgrens Näs.

En folkkär ordakrobat

2015 lämnade Lennart Hellsing livet men hans underfundiga diktande kommer alltid att leva kvar. Hans begravning var inte en sorglig historia utan de toner som hördes i kyrkan var Herr Gurkas mazurka. Det var det mest passande för denne levnadsglade galenpanna. Kanske har han nu kommit till den verkliga staden Annorlunda som han diktade om. Kanske kommer han igen att möta Krakel Spektakel och de andra figurerna i sina böcker. Hans ord att pedagogisk konst är dålig konst och att det ska vara roligt att lära kanske är vad vi ska sträva efter.

Inga fler artiklar