Alla som var barn och gick i skola på 80- och 90-talet minns säkert några av dessa skolböcker och andra roliga saker som varenda unge bara var tvungna att ha! Just där och då kändes det som att det var på liv eller död att ha dessa skolsaker. Nu i efterhand känns det inte lika viktigt men lite nostalgi är aldrig fel. Hur många kommer du ihåg?

1. Skolböckerna


Äppel-, päppel-, piron-, paron-, kråkan- och tallekvistböckerna var böckerna som tränade vår läsförståelse. Finns fortfarande att köpa via bokförlaget Liber.

2. Luktsudd


Alla hade luktsudd och det gällde att ha många. Nu i efterhand kan vi bara minnas lukten av syntetisk jordgubb med när det begav sig bytte man till sig alla möjliga (och omöjliga) lukter.

3. Klocka med miniräknare


Med denna på armen blev nörden cool och vi andra kunde fuska på matteprovet.

4. Utvikningsbara pennskrin


Vem som kom på att pennskrin skulle formas som en bok som viks upp för att öppnas vet vi inte, men det blev en stor hit i skolan ändå.

5. Penntroll


Detta var alltså innan filmen Trolls. Skolans blyertspennor skulle bestämt pyntas med troll i massa olika färger.

6. Garbage Pail Kids-bilder


På rasterna bytte man till sig alla kort i alla serier av bilder med fula skräp-ungar. Baksidan av korten bildade ett pussel som bonus.

7. Simon & Bop it!


Om det fanns tid över på rasten spelade man även Simon eller Bop it! beroende på vilket spel den coolaste ungen i klassen hade fått från sin affärsresande farsa.

8. Diskett


När vi blev lite äldre sparade vi våra skolarbeten på diskett. Dessa förvarade man mellan ett ihopvikt papper mellan lektionerna.

9. Skolböcker inslagna i papper


Det var väldigt viktigt att välja rätt och snyggt omslagspapper (färgad plast gick också bra). Detta gjorde alltså för att förlänga livslängden på böckerna så att nästa årskull kunde ta över böckerna vid terminens slut.

10. Neonfärgade träningsoveraller


På skolans gympalektionerna gällde det att ha en neon- eller pastellfärgad träningsoverall för att vara cool.

11. Salomon-väskan


Ville du ha status på 80-talet så var det en Salomon-ryggsäck som gällde. Hade du något som bara försökte likna originalet så var du helt ute.

12. Batman-läsk


På lunchrasten drack man Batman-läsk. Smakade typ som Fanta och var en kolsyrad apelsindryck.

13. Bugg-tuggummi


På lektionerna tuggade man bugg-tuggummi och blåste bubblor, fast läraren sa att man inte fick. Klassen delades upp i två läger; de som gillade Jenka och de som föredrog Shake.

14. Blandband


I skolan bytte man även blandband som man sedan kunde spela på storasyrrans kassettbandspelare. Det hände att själva ”tejpen” åkte ut så man fick sitta en hel mattelektion och skruva tillbaka den med en vanlig blyertspenna.

15. Spelet Mastermind


På roliga timmen spelade vi Mastermind. Spelet som går ut på att lista ut vilken färgkombination motståndaren har valt. Spelet var enkelt att lära sig, enkelt att spela, men svårt att vinna! Geniet i klassen vann dock nästan varje gång.

16. Luktisar


På alla skolsaker satte man även fast luktisar, som var ett slags klistermärke som man kunde gnugga för att på så sätt få dom att lukta. De olika luktisarna hade så klart olika dofter så det blev mycket skrapande och luktande.

Inga fler artiklar