Party pågår och inga snorungar får komma in! Sunes Party är bok nummer 38 i den mycket populära serien om Sune. Författarna som skrivit serien heter Sören Olsson och Anders Jacobsson. Den första upplagan gavs ut under 1990-talets mitt av förlaget Egmont Kärnan. Olsson och Jacobsson har skrivit böcker om Sune och hans lillebror Håkan Bråkan i en rasande takt, en del böcker har blivit filmer eller tv-serier. Här kan du läsa mer om hur Sunes Party kom till samt lite fakta om kultspelet för PC som baseras på boken.

Så föddes idén till Sune

1983 arbetade Anders Jacobsson på en skola i Karlskoga. Karaktären Sune föddes när Sveriges Radio i Örebro ville att radiolyssnarna själva skulle skicka in programidéer. Programmet fick handla om vad som helst, så länge det hade lokal anknytning. Jacobsson skrev och spelade in ett avsnitt om en sjuårig kille och hans liv i en egen studio och skickade det till radiokanalen. Avsnittet blev mycket populärt och ”Sagan om Sune” blev en serie i flera delar som kunde höras av lokala lyssnare. Snart började dock telefonen hos SR gå varm då de lyssnare i övriga länet som hört det första avsnittet ville veta hur det skulle gå för tjejtjusaren i första klass.

Spelet Sunes Party – en klassiker

Långfilmer som ”Sunes Sommar” och ”Sune i Grekland” har hjälpt att höja karaktärens status som en stjärna på den svenska barnbokshimlen. Under Sunes glansdagar släpptes flera spel för PC med den populäre karaktären, bland dem minns vi framförallt ”Sunes Party” från 1996. Spelet bjuder på en nostalgisk tillbakablick för de som föddes under den sista halvan av 1980-talet. Kanske har du ett exemplar hemma? Så här kan du fuska på Sunes Party spelet till din PC.

I spelet gäller det att och se till att dina (dvs. Sunes) gäster trivs på festen. Upplägget är enkelt, du ska se till att tjejerna dansar med dig till musik de gillar, prata om roliga saker och bjuda rätt gäster. Det gäller helt enkelt att få partyts gäster att stanna så länge som möjligt.

Går det att köpa Sunes Party i handeln?

Den som är intresserad av att köpa boken Sunes Party eller spelet med samma namn får vända sig till second-hand handeln då de inte längre produceras. Titeln finns dock fortfarande att få tag i hos större bokhandlar på nätet som e-bok eller ljudbok. Kan vi förvänta oss fler böcker om Sune i framtiden? Författarna verkar inte särskilt intresserade av att skriva mer om karaktären. Anders Jacobsson släppte en bok med övernaturliga inslag 2017 om en tonårig flicka som han valt att kalla för Mica.

Lila och röda ballonger

Inga fler artiklar