Drömmer du om att skriva en riktigt bra barnbok. En bok som ger läslust och hjälper barn och tonåringar att använda sin fantasi? Här kommer tipsen som hjälper dig att uppnå drömmen.

Barnböcker

Det finns jättemånga barn- och tonårsböcker att läsa och inspireras utav. För att lyckas med din bok bör du läsa många böcker för att förbättra ditt språk, men också förstå vilken slags bok och berättelse som passar i vilken åldersgrupp. Du har en berättelse som du vill förmedla. Då är det också smart att se hur framgångsrika författare har gestaltat sina berättelser. Så att både berättelsen, karaktärerna, längden på meningarna och skrivsättet passar just din åldersgrupp. Det finns några klassiker som alla aspirerande barnboksförfattare bör läsa: som Astrid Lindgren, Harry Potter och Narnia.

Gör en plan

Det är lätt att drömma om att skriva en bok, med mycket svårare att göra verklighet av planen. Det första du bör göra är att sätta dig ner och göra en plan över ditt arbete, samt göra ett förarbete så att du verkligen vet vad boken handlar om. Skriv en liten biografi över alla karaktärerna. Du behöver också veta hur boken slutar innan du börjar att skriva. Gör också en plan över ditt arbete. Hur du steg för steg skriver kapitlen och sedan redigerar berättelsen.

Skriva

Nu börjar det roligaste: du ska skriva din berättelse. Det kan vara klokt att du skriver lite varje dag eller beslutar dig för att skriva en särskild tid ett par gånger i veckan. Skapa ett schema. Det är lätt att skriva när du känner dig motiverad, men det är inte så boken kommer att bli klar. Du kan inte utgå från att bara skriva när du känner dig motiverad. Många gånger är det så att vi blir motiverade när vi sätter igång. Därför kan det vara klokare att du beslutar dig för att skriva 10 minuter varje dag, än att försöka skriva flera timmar varje helg.

Ge ut din barnbok

Din barnbok är klar. Nu kommer den andra stora utmaningen: få ut boken på marknaden. Du kan antingen skicka in den till ett bokförlag eller så ger du ut den på egen hand. Det är lätt att ge ut romaner på egen hand. Du går in på Bolagsverkets hemsida och ansöker om ett förlagsnamn, du kommer alltså på ditt eget förlagsnamn, och sedan kan du ge ut din bok. Det finns plattformar som du kan använda för att få boken tryckt. Det absolut enklaste är att använda Print-on-demand. Det innebär att boken trycks när någon köper den. Då behöver du inte trycka upp böcker i förväg. Du kan också publicera din barnbok som en e-bok. Du behöver även marknadsföra din bok med hjälp av Instagram, Facebook och andra sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *