Det är viktigt för barn att vuxna läser böcker för dem. Både för att få höra berättelser, men också för att öka deras ordförråd och kunskap.

Godnattsagan

Visst kan det verka som att godnattsagan bara handlar om mys, men forskning visar att barn som får höra en godnattsaga varje kväll får bättre ordförråd och har ofta lättare i skolan än barn som bara sitter med en surfplatta. Det händer mycket när du läser berättelser för dina barn. Er relation fördjupas. Ni får en mysig stund som ger ditt barn trygghet inför natten. Men ni delar också berättelserna. Ni har er gemensamma lilla stund. Du får även höra vilka tankar och frågor ditt barn har, vad som är viktigt och vad som barnet undrar över. Godnattsagan ökar också ditt barns kunskap och ordförråd. Du hjälper ditt barn jättemycket genom att helt enkelt läsa en Bamsetidning, Astrid Lindgren eller någon annan bok varje kväll.

Förstå texter

Bland det viktigaste för att klara sig i ett samhälle är läsförståelse. Läsförståelse är en av grunderna i ämnet svenska i skolan. Från årskurs ett till gymnasiet tränar man läsförståelse. Det handlar om att förstå den text man läser. När du läser för ditt barn hjälper du barnet att lättare förstå saker. Det blir också naturligt att ni samtalar om det som ni läser. Om det är en godnattsaga som handlar om en nalle som ska gå och handla eller om ni läser Ronja Rövardotter som rymmer hemifrån och bor i en grotta, så får ni en möjlighet att samtala om texten. Det kommer också att hjälpa ditt barn att förstå sociala sammanhang och människor mycket mer.

Vad ska du läsa?

Vissa föräldrar kan bli stressade över barnböcker då de vill vara så pedagogiska som möjligt. Men strunta i stressen. Det viktigaste är att du ger ditt barn läsglädje. Det kan du göra lika mycket med Bamse som en pedagogisk bok. Det är också klokt att läsa olika böcker. Ett tips är att satsa på barnböcker som vunnit priser, men naturligtvis ska du främst utgå från vad ditt barn verkligen gillar, om det är hajar, prinsessor, hundar eller drakar. Genom att utgå från ett intresse skapar du läsglädje och en önskan att kunna läsa själv. Det är också viktigt att bredda kunskapen. Att både läsa faktaböcker och berättelser. Det kan också vara klokt att variera mellan kortare och längre berättelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *