Det finns många kända barnböcker som du och ditt barn kan läsa tillsammans. Eller som du kan ge ett barn i julklapp. Böcker är en jättebra present, då det inte bara är en pryl, utan även kunskap och ett verktyg.

Ge läslust

Det finns en orsak till att vissa barnböcker har blivit så stora. Det är helt enkelt böcker som ger barn och tonåringar en riktig läslust. De tycker att det är roligt att läsa böckerna, vill ta sig igenom hundratals sidor och drar sig inte för att läsa om en hel serie under sommaren. Det är det som gör klassiker till just klassiker. Att barn vill läsa dem om och om igen. Men alla barn kommer inte att gilla alla kända barnböcker och klassiker. Barn är, liksom vuxna, individer. Det du kan göra är att hitta en klassiker kring ett ämne som ditt barn tycker om, så är chansen större att ditt barn verkligen kommer att gilla att läsa.

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren var både stor under sin levnadstid, men är fortfarande en väldigt populär författare. Hon är så populär att SVT planerar att göra en nyinspelning av ”Vi på Saltkråkan”. Både böckerna och filmerna är väldigt omtyckta. Alla svenska barn bör ha läst/hört Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Emil och Mio min Mio. Både roliga och djupa klassiker. Du kan kombinera böckerna med TV-serierna.

Fantasy

Fantasy är en bokgenre som baseras på fantasi. Barnen får förflyttas till en annan värld. Många barn och tonåringar gillar fantasy. Det finns en orsak till att både ”Sagan om ringen” och ”Narnia” är klassiker. En modern klassiker är ”Harry Potter”. Väldigt många barn har läst Harry Potter, även om de egentligen inte brukar läsa så mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *