Läsförståelse är oerhört viktigt för både barn och vuxna. Hjälp ditt barn att förstå både ord och omvärlden genom att läsa tillsammans och samtala om texter.

Vad är läsförståelse?

Läsförståelse handlar om att förstå en text. Som vuxen är det viktigt att förstå texter för att kunna fungera i samhället: både på jobbet och privat. Det är därför Skolverket lägger så mycket vikt vid just läsförståelse. Du ska köpa en bil. Då är det viktigt att bilaffären blir juridiskt riktig. Sedan ska du försäkra bilen. Med god läsförståelse kan du lättar förstå vad som ingår i en försäkring, vad du verkligen behöver och vilken premie som blir bäst.

Öva läsförståelse

Vi övar läsförståelse hela livet när vi läser nya texter. Men det är särskilt viktigt att barn får träna läsförståelse redan när de är små. Så att de lättare tar till sig kunskapen i skolan och inte kommer efter. Som förälder har du ett ansvar för ditt barn. Läs godnattsagor, diskutera texter och titta på intressanta dokumentärer. Ge ditt barn roliga böcker, så att barnet får mycket läslust. Då ger du barnet både mycket kunskap och nycklarna att förstå både texter och samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *